logo

nieuws van het element

Project Burgerschap ‘Vanuit onze Vrijheid’

donderdag 25 april 2024 Het Element

Na maanden van voorbereiding, schaven, bijsturen, overleggen en informeren was daar deze portfolioweek de uitvoering van het project burgerschap in leerjaar 3.
Alle ouder(s)/verzorger(s) van dit leerjaar zijn enkele weken geleden geïnformeerd over dit bijzondere project. Leerlingen zijn aan de slag geweest met het begrip vrijheid en zijn als ware historici aan het werk geweest met archiefmateriaal over de opkomst van de NSDAP tot aan de genocide van 6 miljoen Europese Joden, Sinti en Roma.

Vervolgens zijn ze op ontdekkingstocht door Amersfoort gefietst op zoek naar levensverhalen van mensen die deze vervolgingen hebben moeten meemaken. In de meeste verhalen was de afloop in Oost-Europa te vinden. De tussenstop op de reis daarheen was kamp Westerbork. Dit kamp is ooit gestart als opvangcentrum voor vluchtelingen. De Duitsers hebben er een doorvoerkamp van gemaakt. Het gruwelijke lot dat de meeste mensen te wachten stond, was in kamp Westerbork niet te zien. Er was een ziekenhuis, theater, school, speeltuin en er waren zelfs wekelijkse voetbalwedstrijden. De verhalen die we te horen kregen op dit terrein waren aangrijpend. Het verhaal van een overlevende die op film vertoond werd, eindigde met de boodschap waar we volledig achter kunnen staan: “Accepteer elkaar zoals je bent!”

Met trots kijken we terug op een grote groep leerlingen die met aandacht en respect het programma heeft gevolgd. Er werden goede en mooie vragen gesteld en er werd met oprechte aandacht geluisterd. We kijken terug op een geslaagd project! Hierbij tevens dank aan alle collega’s die deze ervaringen mogelijk hebben gemaakt.

Zij-instroom komt weer los…

Rond deze tijd van het jaar gaat op allerlei scholen het proces spelen rondom cijfers, rapporten, tekortpunten enz. Het Element heeft een duidelijk procedure rondom de zij-instroom.

Lees verder