logo

nieuws van het element

Muziektheaterproductie Thula Nana

donderdag 23 juni 2022 Het Element, Hooglandseweg

Deze week hebben de leerlingen de muziektheatervoorstelling ‘Thula Nana’ gezien. Voorafgaand aan de voorstelling kregen de leerlingen een les over apartheid. Daarna gingen ze naar de aula die compleet verbouwd was. De leerlingen hadden echt het idee dat ze in Afrika waren. In de theatervoorstelling nam Shirley Hlahatse (bekend van The Lion King) ons mee op reis; hoe zij als zwart meisje tijdens de discriminerende jaren van het Apartheidregime in Zuid-Afrika leefde.

Tijdens deze reis werd Shirley ondersteund door een grote band, backingvocals en een koor van leerlingen. Deze leerlingen hebben het afgelopen jaar tijdens de keuzewerktijduren voor muziek gekozen en zo aan hun zangtalent gewerkt. Dat was duidelijk te horen. Wat een prachtige stemmen en wat een enthousiasme straalden ze uit! En dat niet één voorstelling, maar in totaal acht voorstellingen lang! Zes voorstellingen voor leerlingen van Het Element en Mavo Muurhuizen en twee voorstellingen waarbij de ouders, docenten en gasten uitgenodigd waren.

Dit alles gebeurde onder de bezielende leiding van de muziekdocent van Het Element, Richard Schoonhoven.
Deze leerlingen hebben afgelopen week maar weer eens laten zien waar Het Element voor staat:
Een school waar passie en talent samenkomen.

Deze bijzondere muziektheaterproductie is tot stand gekomen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), het lesprogramma Keuzewerktijd Muziek (KWT) en in samenwerking met Moonyard Productions ontwikkeld door Het Element, Mavo Muurhuizen en Het Nieuwe Eemland.

 

Thula Nana: “Huil niet mijn kind.”

 

“In het Zuidelijkste puntje van Afrika geven twee oceanen elkaar iedere dag een ‘high five’ en de groene bergen kijken toe. In de voorstelling ‘Thula Nana’ neemt Shirley Hlahatse ons mee op reis. Hoe zij als zwart meisje tijdens de discriminerende jaren van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika leefde. In een kleurrijke monoloog zien we haar door verboden wijken van Johannesburg lopen. Door gezongen protesten laat zij aan de wereld haar stem tegen de Apartheid horen. Wanneer je goed naar de oceanen luistert, hoor je de kleurrijke geschiedenis, de kracht, overheersing en vrijheid van haar geliefde Zuid-Afrika.”

Zij-instroom komt weer los…

Rond deze tijd van het jaar gaat op allerlei scholen het proces spelen rondom cijfers, rapporten, tekortpunten enz. Het Element heeft een duidelijk procedure rondom de zij-instroom.

Lees verder