logo

Lekker eten in Schoolrestaurant De Proeftuin

Vanaf 15 september opent het Restaurant De Proeftuin haar deuren weer. Dit jaar weer op de donderdagavond.

Vanaf 17.15 uur ben je welkom en kun je bij ons genieten van een heerlijk 3-gangenmenu voor €14,50 p.p. exclusief drankjes. Deze maaltijden worden bereid en geserveerd door onze derdejaars HBR-leerlingen.

Wil je reserveren voor jezelf, je familie, je vakgroep of een etentje met collega’s, stuur dan een mail naar hbr@hetelement.eu  of kom even langs op de afdeling.

Met eetwensen kunnen wij altijd rekening houden, maar laat dit wel van tevoren aan ons weten. We hopen dat jullie snel een keer kennis komen maken met “het lekkerste profiel” van Het Element.

Kom alles te weten over het Profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie

Het Nationaal Schoolontbijt

Donderdag 10 november neemt leerjaar 1 weer deel aan het Nationaal Schoolontbijt. Dit is een landelijk initiatief om kinderen bewust te maken van het belang om goed en gezond te ontbijten. 

Het team van de Gezonde School van Het Element organiseert regelmatig activiteiten om onze leerlingen bewust te maken van een gezonde leefstijl. Dit ontbijt is er daar één van.
Donderdagochtend 10 november zal tijdens het eerste uur tijd ingeruimd worden voor dit ontbijt. De docenten die dit uur les geven aan een eerste klas zullen dit ontbijt begeleiden. Iedereen is verder van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

 

Online Huiswerkklas

Dit schooljaar heeft Het Element leerlingen de mogelijkheid geboden om extra hulp te krijgen bij het maken van huiswerk, eventuele leerachterstanden in te halen of zich beter voor te bereiden op toetsmomenten. Hiervoor is Het Element een samenwerking aangegaan met de organisatie OnlineHuiswerkklas.nl.

Aangezien dit voor veel leerlingen afgelopen jaar een succes is geweest, biedt OnlineHuiswerkklas.nl, op initiatief van Het Element, leerlingen opnieuw de kans om zich aan te melden voor schooljaar 2022-2023. 

Na de aanmelding ontvangt de leerling 4 uur online huiswerkbegeleiding per week. Daarnaast volgen de leerlingen iedere week een individueel online plangesprek van 15 minuten. Eenmaal aangemeld gaan wij ervan uit dat de leerling zich voor minimaal één periode aan deze afspraken houdt.

De begeleidingsuren zijn interactief en vinden plaats in kleine groepjes van maximaal 6 leerlingen. De begeleiders van OnlineHuiswerkklas.nl zullen actief begeleiden in het maken van huiswerk en het voorbereiden van toetsen.

Inschrijven kan tot en met 4 september. De online huiswerkklas start op 12 september 2022.

 
Docent geeft begeleiding op het Element
huiswerkbegeleiding op Het Element

nieuwe projecten leerjaar 3

De vakgroep Lichamelijke Opvoeding heeft het project ‘Je zal het maar hebben’ ontwikkeld. Hierbij ervaren de leerlingen hoe het is om te sporten en/of te bewegen met een beperking. Even zo belangrijk is het om de leerlingen te laten nadenken over hoe juist om te gaan met een persoon met een beperking.
Tijdens dit tweedaagse project krijgen de leerlingen diverse gehandicapten sporten aangeboden door een sporter met een beperking. Hierbij wordt naast het ervaren ook aandacht besteed aan de bevindingen en meningen van de leerlingen.
Voor en na de actieve onderdelen maken de leerlingen verwerkingsopdrachten over dit onderwerp, waarbij ook het tv-programma ‘je zal het naar hebben’ aan bod komt.

 

Het project van Horeca Bakkerij en Recreatie & Economie heet ‘Go Wild’.
In lessituaties door het jaar heen lopen leerlingen mee in de restaurantavonden. Hier begeleiden de docenten hen en voeren ze opdrachten uit.

In het project ‘Go Wild‘ gaat dit anders. De leerlingen gaan meedenken d.m.v. een brainstormsessie. Wat heb je allemaal nodig om een restaurantavond te organiseren? Maar ook niet onbelangrijk: hoeveel kost dit dan en voor welke prijs moeten we het dan verkopen? Daarnaast worden ze geleerd hoe ze gasten kunnen werven in het restaurant. Door middel van een food-fotografie workshop leren de leerlingen hoe ze iets zelf mooi op de foto kunnen zetten en deze kennis gebruiken ze dan bij het ontwerpen van een flyer en een menukaart. Omdat het project ‘Go Wild’ heet, krijgen de leerlingen een wildworkshop aangeboden, waarin ze leren wild te verwerken en dit daarna te bereiden. Deze gerechten worden dan op een restaurantavond geserveerd.

 

Zorg en Welzijn & Biologie ontwikkelden samen het project: ‘Laat je hart sneller kloppen’.
Tijdens dit project voelen, zien en ervaren de leerlingen hoe hart en bloedsomloop werken. De leerlingen snijden in een echt hart, grimeren levensechte en bloederige wonden en maken zelf bloed. Ook brengen ze een bezoekje aan Bodyworld Amsterdam en worden ze met een gewichtsvest over een 29 meter lange stormbaan gestuurd om daarna hun bloeddruk en hartslag te meten.

En voor het geval dat …, krijgen ze ook een spoedcursus reanimeren. Tijdens de activiteiten verzamelen de leerlingen bewijzen in de vorm van foto-werkkaarten, info-sheets en tekeningen.

grimeren

Diplomerings feest

Donderdag 30 juni werden aan de geslaagden van Het Element hun welverdiende diploma’s uitgereikt. De leerlingen werden verwelkomd door een feestelijke ballonnenboog en daarna over de rode loper, waar ze door een groot applaus verwelkomd werden. Er was een feestelijke latin-band, toespraken met voor iedereen een persoonlijk woord, en een patat- en ijskraam om van alle emoties bij te komen. Ondanks de stortbui die halverwege de avond losbarstte was het een super gezellig feest!

Hieronder een foto impressie van deze geslaagde diploma uitreiking!

Muziektheaterproductie Thula Nana

Deze week hebben de leerlingen de muziektheatervoorstelling ‘Thula Nana’ gezien. Voorafgaand aan de voorstelling kregen de leerlingen een les over apartheid. Daarna gingen ze naar de aula die compleet verbouwd was. De leerlingen hadden echt het idee dat ze in Afrika waren. In de theatervoorstelling nam Shirley Hlahatse (bekend van The Lion King) ons mee op reis; hoe zij als zwart meisje tijdens de discriminerende jaren van het Apartheidregime in Zuid-Afrika leefde.

Tijdens deze reis werd Shirley ondersteund door een grote band, backingvocals en een koor van leerlingen. Deze leerlingen hebben het afgelopen jaar tijdens de keuzewerktijduren voor muziek gekozen en zo aan hun zangtalent gewerkt. Dat was duidelijk te horen. Wat een prachtige stemmen en wat een enthousiasme straalden ze uit! En dat niet één voorstelling, maar in totaal acht voorstellingen lang! Zes voorstellingen voor leerlingen van Het Element en Mavo Muurhuizen en twee voorstellingen waarbij de ouders, docenten en gasten uitgenodigd waren.

Dit alles gebeurde onder de bezielende leiding van de muziekdocent van Het Element, Richard Schoonhoven.
Deze leerlingen hebben afgelopen week maar weer eens laten zien waar Het Element voor staat:
Een school waar passie en talent samenkomen.

Deze bijzondere muziektheaterproductie is tot stand gekomen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), het lesprogramma Keuzewerktijd Muziek (KWT) en in samenwerking met Moonyard Productions ontwikkeld door Het Element, Mavo Muurhuizen en Het Nieuwe Eemland.

 

Thula Nana: “Huil niet mijn kind.”

 

“In het Zuidelijkste puntje van Afrika geven twee oceanen elkaar iedere dag een ‘high five’ en de groene bergen kijken toe. In de voorstelling ‘Thula Nana’ neemt Shirley Hlahatse ons mee op reis. Hoe zij als zwart meisje tijdens de discriminerende jaren van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika leefde. In een kleurrijke monoloog zien we haar door verboden wijken van Johannesburg lopen. Door gezongen protesten laat zij aan de wereld haar stem tegen de Apartheid horen. Wanneer je goed naar de oceanen luistert, hoor je de kleurrijke geschiedenis, de kracht, overheersing en vrijheid van haar geliefde Zuid-Afrika.”

Watersporten met de D&P-sport leerlingen

Periode 4 staat in het teken van watersporten. Zo hebben de leerlingen al een clinic suppen (stand -up and paddle) op de Eem gehad. Ze moesten hierbij goed hun evenwicht bewaren, anders kwamen ze in het water terecht.
Afgelopen woensdag waren we welkom in het zwembad. Hoe gaaf was dit; 6 instructeurs stonden voor klaar om alle leerlingen, met duikfles en al, naar de bodem te begeleiden. Daarnaast deden ze ook ervaring op over hoe je moet snorkelen.

Iedereen heeft er echt van genoten en deed onwijs goed zijn best. Aankomende maandag gaat de klas een sportdag voor kleuters begeleiden en het jaar wordt afgesloten met een windsurf clinic in Zeewolde.

Olympic Moves Dodgeball Toppers!

Vrijdag 10 juni stond er voor negen leerlingen en twee docenten een hele toffe dag op het programma: De ‘Olympic Moves’ schoolfinales.
Het ging hierbij om de grote finales van 18 verschillende sporten op Papendal. Meer dan 6.000 leerlingen van 300 middelbare scholieren kwamen hiernaartoe. Het was een dag vol plezier en samen sporten. Bij de opening werden we wakker geschud met muziek, stuiterende ballen en fakkels.
Daarna mochten we zelf aan de bak.

Dodgeball is een vorm van trefbal: 6 wedstrijden van 20 minuten. We verloren, speelden gelijk en wonnen. En zo mochten we strijden voor de derde plek. Een reuzespannende pot, die we in de laatste minuut wonnen.
Wat deden ze het goed onze leerlingen; overleggen met elkaar, aanmoedigen en positief blijven. En met een fantastisch resultaat: we wonnen de FAIR-PLAY beker en de beker voor de DERDE plek. We sloten de dag af met een groot feest en niemand minder dan singer-songwriter Flemming kwam optreden. Alle tieners bleken hem goed te kennen.

Examenuitslag

De examenuitslagen zijn weer bekend, en we zijn er reuze trots op! 95% van onze leerlingen is direct geslaagd en niet één leerling is definitief gezakt.

Dit resultaat is behaald ondanks dat onze leerlingen te kampen hebben gehad met veel lesuitval wegens de coronamaatregelen. Daarom een groot compliment aan al onze medewerkers die ondanks alle tumult van de afgelopen jaren het toch mooi gelukt is om onze leerlingen het broodnodige niveau bij te brengen.

Uiteraard ook onze leerlingen van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!

Aanschaf laptops voor Blended Learning

Wij gaan deels lesgeven vanuit de boeken en deels digitaal, daar waar het beter aansluit bij onze leerlingen en bij de doelen van de les. Deze manier van lesgeven heet ook wel ‘Blended Learning’.

Simpel gezegd is dat dus afwisselend leren uit een boek en leren met behulp van een computer en een website. Het voordeel van deze manier van leren is dat een docent meer maatwerk aan de individuele leerlingen kan geven.

Een voorwaarde is dan wel dat leerlingen hun eigen laptop hebben om snel te kunnen schakelen tussen de verschillende onderdelen van een les. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen verantwoordelijkheid dragen, dus ook voor hun eigen laptop.

Binnenkort ontvangen alle ouder(s)/verzorger(s) van de toekomstige leerlingen van de klassen 1 en 2 uitgebreide informatie over hoe ze een kwalitatief uitstekende laptop kunnen aanschaffen voor slechts € 250,- Deze laptop heeft een accuduur van minimaal één dag en er wordt een uitgebreid servicepakket voor 4 jaar meegeleverd.