logo

nieuws van het element

Leerlingen Taalcentrum maken eigen film

zaterdag 4 maart 2023 Het Element, Taalcentrum

Leerlingen van het Taalcentrum hebben meegedaan met het Filmproject Ithaka filmt en hun eigen film gemaakt. 
Twee leerlingen over de lessen:
“We zijn blij dat we zo’n eer hadden om aan dit project deel te nemen. We danken degenen die dit aangeboden hebben. Alles was geweldig! Rollen spelen, zoals echte acteurs en monteren als editors.”

De leerlingen hebben echt ervaren hoe het is om een film te maken. Licht, geluid, houdingen, perspectieven, stemgebruik, tekst leren, acteren, samenwerken en alles wat erbij komt kijken.
Het project werd afgerond door een première met alle films van de klas. Één film is zelfs op youtube te zien. Worden een paar leerlingen van klas H beroemd?
 
Bekijk hier de film
 
Over het Filmproject:

In januari namen leerlingen van de Taalcentrum Het Element in Amersfoort deel aan Ithaka Filmt. Tijdens een driedaagse workshop kregen de jonge nieuwkomers met hulp van professionele filmmakers alle tools om hun verhalen te delen en een eigen korte film te maken. Ze gingen aan de slag met zelfgekozen onderwerpen die passen bij hun leefwereld; zoals pesten, vluchten, familie, verliefdheid, geloof en de toekomst. Jongeren die uitblinken krijgen de kans om onder intensievere begeleiding nog een film te maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival.

Ithaka Filmt werd in 2016 in samenwerking met docenten en jongeren van de Ithaka Internationale Schakelklas (ISK), onderdeel van NUOVO Scholen, in Utrecht opgezet. Een ISK is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn en de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem maken. De afgelopen jaren hebben al meer dan 2000 jonge nieuwkomers films gemaakt en in 2022 doen meer dan 50 klassen van scholen door heel Nederland mee met het project.

Tijdens Ithaka Filmt maken de jongeren kennis met alle facetten van het film maken: conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren en monteren. Ook staat het leren samenwerken centraal en wordt de Nederlandse taal actief geoefend via het maken van een script en het spreken voor de camera. Er wordt gewerkt met korte, interactieve en praktische opdrachten die op maat zijn gemaakt voor de jonge migranten.

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer Ithaka Filmt:
“Film is voor de jonge nieuwkomers een middel voor integratie, waardoor het gat tussen hen en de Nederlandse leerlingen straks iets minder groot is. Voor de jongeren, die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn, is audiovisueel werken in de klas écht een uitkomst. Door bezig te zijn met bijvoorbeeld het bedenken van een script en het acteren, zijn de jongeren op een andere manier bezig met taal. Daarbij leren ze belangrijke vaardigheden die voor hen vaak niet vanzelfsprekend zijn, zoals samenwerken, creatief denken en communiceren.”

Stichting Common Frames
Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.