logo

Leerlingen Taalcentrum maken eigen film

Leerlingen van het Taalcentrum hebben meegedaan met het Filmproject Ithaka filmt en hun eigen film gemaakt. 
Twee leerlingen over de lessen:
“We zijn blij dat we zo’n eer hadden om aan dit project deel te nemen. We danken degenen die dit aangeboden hebben. Alles was geweldig! Rollen spelen, zoals echte acteurs en monteren als editors.”

De leerlingen hebben echt ervaren hoe het is om een film te maken. Licht, geluid, houdingen, perspectieven, stemgebruik, tekst leren, acteren, samenwerken en alles wat erbij komt kijken.
Het project werd afgerond door een première met alle films van de klas. Één film is zelfs op youtube te zien. Worden een paar leerlingen van klas H beroemd?
 
Bekijk hier de film
 
Over het Filmproject:

In januari namen leerlingen van de Taalcentrum Het Element in Amersfoort deel aan Ithaka Filmt. Tijdens een driedaagse workshop kregen de jonge nieuwkomers met hulp van professionele filmmakers alle tools om hun verhalen te delen en een eigen korte film te maken. Ze gingen aan de slag met zelfgekozen onderwerpen die passen bij hun leefwereld; zoals pesten, vluchten, familie, verliefdheid, geloof en de toekomst. Jongeren die uitblinken krijgen de kans om onder intensievere begeleiding nog een film te maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival.

Ithaka Filmt werd in 2016 in samenwerking met docenten en jongeren van de Ithaka Internationale Schakelklas (ISK), onderdeel van NUOVO Scholen, in Utrecht opgezet. Een ISK is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn en de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem maken. De afgelopen jaren hebben al meer dan 2000 jonge nieuwkomers films gemaakt en in 2022 doen meer dan 50 klassen van scholen door heel Nederland mee met het project.

Tijdens Ithaka Filmt maken de jongeren kennis met alle facetten van het film maken: conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren en monteren. Ook staat het leren samenwerken centraal en wordt de Nederlandse taal actief geoefend via het maken van een script en het spreken voor de camera. Er wordt gewerkt met korte, interactieve en praktische opdrachten die op maat zijn gemaakt voor de jonge migranten.

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer Ithaka Filmt:
“Film is voor de jonge nieuwkomers een middel voor integratie, waardoor het gat tussen hen en de Nederlandse leerlingen straks iets minder groot is. Voor de jongeren, die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn, is audiovisueel werken in de klas écht een uitkomst. Door bezig te zijn met bijvoorbeeld het bedenken van een script en het acteren, zijn de jongeren op een andere manier bezig met taal. Daarbij leren ze belangrijke vaardigheden die voor hen vaak niet vanzelfsprekend zijn, zoals samenwerken, creatief denken en communiceren.”

Stichting Common Frames
Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.

Kerstmarkt: meer dan 2000 euro opgehaald!

De afgelopen kerstmarkt op Het Element was een giga succes. De opbrengst van de verkoop hebben de leerlingen gedoneerd aan de aktie Voor Het Vergeten Kind van 3FM Serious Request.

Lees het artikel in het AD hieronder:

Meer dan 2000 euro opgehaald!

De opbrengst van de kerstmarkt hebben de leerlingen gedoneerd aan de aktie Voor Het Vergeten Kind van 3FM Serious Request (Bekijk hier hoe zij het opgehaalde bedrag life op de radio bekend hebben gemaakt bij het Glazen Huis van 3FM)

Impressie van de succesvolle kerstmarkt. Film en edit: Muaadh

Stage Klas 8

Klas K is begonnen met de stage bij Acht+ 
Acht+ is een tweedehandswinkel met een inleverpunt. De leerlingen vonden het de eerste keer wel spannend. Ze moesten goed luisteren wat er van hun verwacht werd.
Ze moesten hun werk goed plannen en goed organiseren en ook nog met elkaar samenwerken, overleggen en  formulieren invullen. 
Het team van Acht+ is heel enthousiast en helpt de leerlingen van klas K heel goed!
En de leerlingen van klas K? Die komen elke week weer heel trots terug. 🙂

Journalist van het Algemeen Dagblad interviewt leerlingen 

Op 8 december heeft een aantal leerlingen op het Taalcentrum gesproken met Piet van Dijk. Piet van Dijk is journalist bij het Algemeen Dagblad, een landelijke krant. Wil je lezen waar het interview over gaat? Houd dan het AD en deze website in de gaten!

Van concept, tot miniatuur, tot aan een echt bouwwerk

Tijdens de les van IMC on Tour in klas I bezochten we de werkplaats van de beeldend kunstenaars/architecten van ATM Atmosphere uit Amersfoort. Geïnspireerd door de bakstenen werken die momenteel door de hele stad te vinden zijn, waar ATM er ook eentje van heeft ontworpen, bedachten zij een challenge voor onze leerlingen. Zij mochten hun eigen bakstenen kunstwerk maken, de enige spelregel: het moet een ronde vorm worden. 

En hoe doe je dat dan met een materiaal dat van nature een vierkante vorm heeft? En hoe pakt je ontwerp eigenlijk uit in de praktijk, met echte bakstenen? Blijft het dan ook nog goed staan en ziet het eruit zoals je had bedacht? De leerlingen gingen de uitdaging met volle overtuiging aan en bedachten samen de meest creatieve oplossingen. Binnen een uur stonden er 4 kunstwerken uitgestald in de loods van ATM. Een geslaagde middag, waarbij we even lekker uit het hoofd gingen en werkten met de handen.

Aylin van den Houten

Kerstmarkt

Iedereen is welkom!

Kom gezellig langs om spelletjes te doen, heel veel lekkers te eten, mooie prijzen te winnen (met het Rad van Fortuin), en zelfgemaakte dingen te kopen.

De opbrengst gaat naar het Glazen Huis dat geld inzamelt voor Het Vergeten Kind!

Gratis toegang dinsdag 20 december van 11.00u – 15.00u.

Op Het Taalcentrum, Magnesiumweg 4, Amersfoort

 

Atletieksportdag 2022 

Vrijdag 3 juni was de jaarlijkse atletieksportdag.
Omdat het aantal leerlingen op het Taalcentrum nu rond de 220 leerlingen zit, werd er in twee groepen gestreden om de prijzen. De ochtendgroep en de middaggroep.


Er waren zeven verschillende onderdelen: kogelstoten, verspringen, hordenlopen, hoogspringen, 400m hardlopen, 80m sprint, en Fortex werpen. Alle leerlingen hebben heel goed hun best gedaan. Daarom hebben alle deelnemers een echt atletiek-diploma ontvangen waarop al hun uitslagen vermeld staan. 

Voor de beste drie leerlingen uit ieder groepje waren er medailles. Op de foto’s kun je zien wie er gewonnen hebben. 

We kijken terug op een mooie, zonnige en sportieve dag ! 

 Erik en Aswin 

Versoepeling quarantaineregels

Per 26 januari 2022 zijn de quarantaineregels verder versoepeld voor leerlingen in het middelbare onderwijs.

Leerlingen die besmet zijn, blijven vanzelfsprekend thuis en volgen de richtlijnen vanuit de overheid.
Leerlingen die klachten hebben, blijven eveneens thuis en laten zich testen. (bel voor een afspraak: 0800-1202)
Leerlingen die geen klachten hebben, hoeven niet in quarantaine als een huisgenoot besmet is (categorie 1) of als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon (categorie 2).
Iedereen dient zich wel regelmatig (2x per week) te testen. Zelftesten krijg je op maandag en donderdag in de les.
Vorige week waren nog veel leerlingen afwezig, maar we hopen het overgrote deel deze week weer terug te zien!

Als een leerling op school twee streepjes op zijn zelftest krijgt, moet de leerling naar huis.
De leerling moet zich testen bij de GGD.

Wanneer mag een leerling weer naar school?
De leerling moet bij een positieve uitslag 7 dagen thuisblijven.
Als hij de laatste 24 uur geen klachten heeft, kan hij weer naar school.
De mentor geeft hem schoolwerk mee zodat hij thuis aan school kan werken.

Voor meer info: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/25/versoepeling-quarantaineregels-in-het-onderwijs

ALL MOVE 2 GROOVE

Een BodyPercussie Performance uitgevoerd door leerlingen van het Taalcentrum en het Vathorst College.

Kinderen uit verschillende culturen werken samen om deze voorstelling tot een succes te maken.

Wat zijn hun verwachtingen, en hoe kijken zij naar deze samenwerking?

Bekijk de videoregistratie van dit project.

De workshop wordt geleid door docent/choreograaf Santi Serratosa Lopez uit Barcelona.
Hij is zeer ervaren in het werken met jongeren uit diverse culturen, uiteenlopende leefwerelden en onderlinge leefstijdsverschillen.
Zijn lessen zijn vanaf het eerste moment gericht op samenwerken, onderling respect en concentratie.
Als geen ander is hij in staat om jongeren die elkaar niet kennen, vanaf de eerste minuut gezamenlijk te laten dansen en musiceren.
Hij gebruikt geen enkel woord, alleen fysieke aanwijzingen en ritme.
Iedereen kan meedoen en wordt meegezogen in een enorme energieke boost. Waarbij het niet alleen gaat om het eindproduct, maar vooral ook om een inspirerend en verbindend werkproces. 

Sport in de lockdown

Gelukkig is de lockdown voorbij en zijn er weer gewoon sportlessen op school.
Maar toch is het lekker om ook thuis eens wat extra te bewegen.
Sportmeesters Aswin en Erik hebben daarom video’s gemaakt met oefeningen die je gewoon thuis kan doen.
Er komen steeds nieuwe bij. >> Klik hier
Je hier kunt ook nog de filmpjes uit de vorige lockdown in april 2020 bekijken.