logo

5 trotse nieuwe BHV-ers op het Taalcentrum

Bij Het Taalcentrum staat veiligheid hoog in het vaandel. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan het opleiden van werknemers tot BHV-er (Bedrijfshulpverlener). Zo kunnen zij in geval van nood snel en adequaat handelen. Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, want onlangs hebben vijf medewerkers hun BHV-diploma behaald. Het Taalcentrum is trots op hen en op het feit dat de school een veilige omgeving biedt voor leerlingen en medewerkers.

Op de foto 4 van de 5 nieuw BHV-gediplomeerden!

Meer info over de BHV’er (Bedrijfshulpverlener) vind je hier.

Leerling Taalcentrum genomineerd voor NT2 Schrijfprijs

Twee jaar geleden won onze oudleerling Elena BakkerParras de NT2 Schrijfprijs met haar mooie verhaal ‘Genadeloze Horloge’. Dit jaar was het thema ‘Naar Buiten’ en vier leerlingen hebben een tekst ingezonden om mee te dingen naar deze felbegeerde prijs. Vol trots kan ik vertellen dat Suha Qaid uit klas L genomineerd is! Nu moeten we natuurlijk nog even wachten om te weten of ze de NT2 Schrijfprijs ook daadwerkelijk wint, maar wij willen jullie haar tekst zeker niet onthouden.
Veel leesplezier!

 

De 3 genomineerden voor de NT2 Schrijfprijs:

(klik op een afbeelding om de tekst groot te kunnen lezen)

 

Over de Schrijfprijs NT2:

De Schrijfprijs NT2 is een tweejaarlijkse schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Vlaanderen en in Nederland.
Het doel van de prijs is om volwassenen en jongeren die de Nederlandse taal leren, aan te moedigen tot vrij en creatief schrijven.

De Schrijfprijs NT2 bestaat sinds 2013 en is een van de activiteiten van de Stichting Les. Onze sponsoren zijn de Nederlandse Taalunie, Boom Uitgevers en Atlas integratie en inburgering Antwerpen en de Stichting Les.

Editie 2022-2023

Voor de zesde editie van de Schrijfprijs NT2 in 2022-2023 is het motto Naar buiten.

Met dit motto willen we inspireren te schrijven over de natuur, het buitenleven en alles wat je ervaart als je de deur uitgaat. Het motto stemt tot dichten en dromen met alle zintuigen.

Meer info over de Schrijfprijs NT2 vind je hier.

Leerlingen Taalcentrum naar het Theater!

De leerlingen van het Taalcentrum zijn naar de theatervoorstelling “En toen… ” geweest opgevoerd in het Herman van Veen Arts Center. Hieronder een drietal recensies van onze leerlingen:

 

Recensie door Manuela:

En toen…

Cast: Sara Leemans, Gaetane Bouchez, Esmee Pieters, Lieke Meijers, Naima en Willianne Liemborg

Het toneelstuk vertelt het verhaal van ¨Sjeherazade¨.
Er waren twee meisjes die beste vriendinnen waren en die op een theaterschool zaten en ze wilden de rol van Sjeherazade spelen, maar alleen een van de meisjes zou de rol krijgen.
Er was ook een meisje (Naima) die altijd baantjes moest zoeken om een beetje geld te verdienen, maar dat meisje wilde ook naar die school, maar ze mocht niet van haar vader, omdat ze moslim was. Ze ging naar die school om te werken als interieurverzorger.
Op een dag heeft de directrice van die school haar gehoord en ze merkte dat zij veel talent had.  
Aan het eind van het verhaal krijgt Naima de rol van Sjeherazade.
Ik vond het heel leuk, ze zongen, hebben in andere talen gepraat en het was ook grappig.  

 

Recensie door Favour:

En toen…
Toneelstuk bij Herman van veen Art center.
Inhoud: De voorstelling ging vooral over het verhaal van duizend en een nacht. Vijf vrouwen wilden graag een rol hebben in een toneelstuk, vooral Naima een meisje die bij het theater werkt als schoonmaakster. Zij wilde graag een actrice worden, maar in haar cultuur mogen vrouwen niet buiten hun huizen zingen of dansen en zeker niet voor het publiek, maar dat gaat Naima niet stoppen. Krijgt ze uit eindelijk de rol of gaat ze gewoon doen wat mensen willen dat ze wel doet?

Mening: Ik vond de voorstelling heel erg leuk er werd veel gezongen en gedanst en er werd ook veel Frans gepraat, maar je hoeft toch geen frans te weten zodat je een toneelstuk kan begrijpen.
**********
Ik geef de voorstelling een tien, want ik zag daar veel passie en ik hoorde mooie stemmen het was allemaal te mooi om iets minder dan een acht te geven.

 

Recensie door Queen:

En toen…
Het verhaal ging eigenlijk over veel dingen, maar ik ga het eerst hebben over een meisje dat Naima heet. Naima was net in Nederland met haar familie verhuisd en ze heeft alle mogelijke baantjes gedaan maar haar droom was om een actrice te worden en haar hobby was dansen. Naima was een moslim en ze hield van dansen maar haar familie hield er niet van. Ik ben niet zeker of ze is doorgegaan met dansen.
Mijn eigen mening of dit verhaal van Naima is dat iedereen mag doen wat ze willen.

De tweede voorstelling
Het ging over een koning die een vrouw had, een als zijn vrouw geen goed verhaal vertelde moest hij haar vermoorden. Dus op een dag vertelde zijn vrouw hem een saai verhaal daardoor heeft hij haar vermoord sinds die dag ging hij met alle meisjes en rijke vrouwen samen in bed gaan en hij heeft allemaal vermoorden daarom heet het verhaal duizend en een nacht.
Ik heb geen mening over dit voorstelling want ik vond het een beetje saai.

Mijn Mening
Ik vond de voorstelling niet zo leuk of belangrijk voor mij want ik snapte daar niks van. Maar ik ben blij dat ik daar ben geweest want het was eigenlijk mijn eerst keer om naar een voorstelling te zien.
En ik geef de voorstelling een 4/10 want ik vond het niet zo leuk daardoor geef ik het een 4.
Ik vond de muziek en dans echt leuk en de meisjes die daar waren vond ik echt mooi.

 

Leerlingen Taalcentrum maken eigen film

Leerlingen van het Taalcentrum hebben meegedaan met het Filmproject Ithaka filmt en hun eigen film gemaakt. 
Twee leerlingen over de lessen:
“We zijn blij dat we zo’n eer hadden om aan dit project deel te nemen. We danken degenen die dit aangeboden hebben. Alles was geweldig! Rollen spelen, zoals echte acteurs en monteren als editors.”

De leerlingen hebben echt ervaren hoe het is om een film te maken. Licht, geluid, houdingen, perspectieven, stemgebruik, tekst leren, acteren, samenwerken en alles wat erbij komt kijken.
Het project werd afgerond door een première met alle films van de klas. Één film is zelfs op youtube te zien. Worden een paar leerlingen van klas H beroemd?
 
Bekijk hier de film
 
Over het Filmproject:

In januari namen leerlingen van de Taalcentrum Het Element in Amersfoort deel aan Ithaka Filmt. Tijdens een driedaagse workshop kregen de jonge nieuwkomers met hulp van professionele filmmakers alle tools om hun verhalen te delen en een eigen korte film te maken. Ze gingen aan de slag met zelfgekozen onderwerpen die passen bij hun leefwereld; zoals pesten, vluchten, familie, verliefdheid, geloof en de toekomst. Jongeren die uitblinken krijgen de kans om onder intensievere begeleiding nog een film te maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival.

Ithaka Filmt werd in 2016 in samenwerking met docenten en jongeren van de Ithaka Internationale Schakelklas (ISK), onderdeel van NUOVO Scholen, in Utrecht opgezet. Een ISK is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn en de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem maken. De afgelopen jaren hebben al meer dan 2000 jonge nieuwkomers films gemaakt en in 2022 doen meer dan 50 klassen van scholen door heel Nederland mee met het project.

Tijdens Ithaka Filmt maken de jongeren kennis met alle facetten van het film maken: conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren en monteren. Ook staat het leren samenwerken centraal en wordt de Nederlandse taal actief geoefend via het maken van een script en het spreken voor de camera. Er wordt gewerkt met korte, interactieve en praktische opdrachten die op maat zijn gemaakt voor de jonge migranten.

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer Ithaka Filmt:
“Film is voor de jonge nieuwkomers een middel voor integratie, waardoor het gat tussen hen en de Nederlandse leerlingen straks iets minder groot is. Voor de jongeren, die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn, is audiovisueel werken in de klas écht een uitkomst. Door bezig te zijn met bijvoorbeeld het bedenken van een script en het acteren, zijn de jongeren op een andere manier bezig met taal. Daarbij leren ze belangrijke vaardigheden die voor hen vaak niet vanzelfsprekend zijn, zoals samenwerken, creatief denken en communiceren.”

Stichting Common Frames
Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.

Kerstmarkt: meer dan 2000 euro opgehaald!

De afgelopen kerstmarkt op Het Element was een giga succes. De opbrengst van de verkoop hebben de leerlingen gedoneerd aan de aktie Voor Het Vergeten Kind van 3FM Serious Request.

Lees het artikel in het AD hieronder:

Meer dan 2000 euro opgehaald!

De opbrengst van de kerstmarkt hebben de leerlingen gedoneerd aan de aktie Voor Het Vergeten Kind van 3FM Serious Request (Bekijk hier hoe zij het opgehaalde bedrag life op de radio bekend hebben gemaakt bij het Glazen Huis van 3FM)

Impressie van de succesvolle kerstmarkt. Film en edit: Muaadh

Sport

Gelukkig is de lockdown voorbij en zijn er weer gewoon sportlessen op school.
Maar toch is het lekker om ook thuis eens wat extra te bewegen.
Sportmeesters Aswin en Erik hebben daarom video’s gemaakt met oefeningen die je gewoon thuis kan doen.
Er komen steeds nieuwe bij. >> Klik hier
Je hier kunt ook nog de filmpjes uit de vorige lockdown in april 2020 bekijken.

Een uniek project: BODYPERCUSSIEPERFORMANCE

20 leerlingen van het Taalcentrum en 20 leerlingen van het Vathorst College werken samen  aan een bodypercussieproject.  
Bodypercussie is muziek maken met je lichaam. Er is geen taal nodig met woorden, maar we gebruiken taal als muziek.
Dinsdag, woensdag en donderdag wordt er hard getraind voor de voorstellingen op vrijdag 15 oktober in het Icoon-theater bij het Vathorst College.
Via de leerlingen zijn kaartjes verkrijgbaar. 

Voorleesfinale 2021

Ieder jaar organiseren wij samen met Bibliotheek Eemland een voorleeswedstrijd.

Dit jaar deden de leerlingen uit 12 groepen mee. Zij lazen in hun klas een stukje voor uit een zelfgekozen leesboek. Dat leverde in iedere groep een winnaar op. Deze groepswinnaars mochten op 22 juni meedoen aan de schoolfinale. Een deskundige jury beoordeelde de kwaliteit van iedere lezer. Deze jury bestond uit mevrouw van Basten en medewerksters van de bibliotheek.

Op de foto’s is te zien hoe er met plezier, aandacht en concentratie werd voorgelezen en geluisterd. De winnaars van dit jaar zijn:

Sebastian uit klas A en Merab uit klas L

Zij kregen ieder een beker en een cadeaubon van Bibliotheek Eemland.

Ook de overige finalisten hebben de luisteraars met hun voorleestalent weten te boeien.

Mede door de voorleeswedstrijd zijn de leerlingen met nog meer plezier gaan lezen. Volgend jaar zullen we zeker weer meedoen!

Rokus van Dalen

docent NT2 en leescoördinator

Sportdag 2021

De jaarlijkse sportdag van het Taalcentrum ging dit jaar ondanks Corona gelukkig door.
In plaats van de atletieksportdag op de atletiekbaan werd het een sportdag op het grasveld van de kaliumweg.
De onderdelen die de leerlingen gingen doen hadden vooral met teamwork te maken. Bij het letterpakkenspel was het de bedoeling om zoveel mogelijk woorden te vormen met de beschikbare letters.
Er was ook een megabal van 2m hoog daarop zat 1 leerling en alle andere leerlingen rolden de bal vooruit. Voorzichtig als team samenwerken zodat de leerling op de bal er niet af zou vallen. Andere onderdelen waren : Fortex werpen, frisbee, mega Jenga, estafette, skippyrace en er was een grote opblaasbare hindernisbaan.
Bij de hindernisbaan ging het om de snelste tijd, dit was een individuele activiteit.
Bij alle onderdelen konden de leerlingen punten verdienen. Aan het einde van de ochtend en de middag werden de medailles verdeeld. Op de foto’s kun je zien wie er hebben gewonnen.
Deze dag was het superheet ongeveer 34 graden. De leerlingen hebben het ondanks deze hitte heel goed volgehouden. Er was gelukkig veel drinken geregeld door meneer Bert.
Op de sportdag waren er weer oud-leerlingen als begeleider of scheidsrechter en onze stagiares Tabiet Issa en Mohammed Oni. Ze hebben dit geweldig gedaan.
Bijzonder was het dat Parsa mee kwam helpen, hij zat 8 jaar geleden op onze school. Via de oproep op Facebook had hij zich aangemeld.
We kunnen terugkijken op een geslaagde sportdag en bedanken alle collega’s voor hun bijdrage.
Sportieve groeten Aswin en Erik

Ontwerpwedstrijd klas A, E en H.

Oktober 2020 was de maand van Duurzaam Doen in Leusden. In dat kader deden leerlingen van klas E, H en A mee aan een ontwerpwedstrijd.
Oud wordt nieuw, dat is duurzaam en zo versierden de leerlingen o.l.v. Frederiek lapjes stof met garen, band, knoop en kraal uit de naaidoos van mijn moeder.
De dames van Mod’ani, een naaiatelier in Leusden hebben de lapjes tot iets bijzonders gemaakt, een groepswerkstuk.
Hoe leuk is het om 8 maanden later op de eerste gezamenlijke lesdag eindelijk dat mooie wandkleed te kunnen zien.
We hebben de ontwerpwedstrijd wel niet gewonnen, maar zijn ontzettend trots op het resultaat.
Met veel liefde gemaakt. We gaan het een mooi plekje geven in de school.

Anja Ben-Ahmed