logo

ITHAKA FILMT

Leerlingen ISK Amersfoort delen hun verhalen in zelfgemaakte korte films

In maart nemen leerlingen van de Taalcentrum Het Element in Amersfoort deel aan Ithaka Filmt. Tijdens een driedaagse workshop krijgen de jonge nieuwkomers met hulp van professionele filmmakers alle tools om hun verhalen te delen en een eigen korte film te maken. Ze gaan aan de slag met zelfgekozen onderwerpen die passen bij hun leefwereld; zoals pesten, vluchten, familie, verliefdheid, geloof en de toekomst. Jongeren die uitblinken krijgen de kans om onder intensievere begeleiding nog een film te maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival.

Ithaka Filmt werd in 2016 in samenwerking met docenten en jongeren van de Ithaka Internationale Schakelklas (ISK), onderdeel van NUOVO Scholen, in Utrecht opgezet. Een ISK is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn en de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem maken. De afgelopen jaren hebben al meer dan 2000 jonge nieuwkomers films gemaakt en in 2022 doen meer dan 50 klassen van scholen door heel Nederland mee met het project.

Tijdens Ithaka Filmt maken de jongeren kennis met alle facetten van het film maken: conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren en monteren. Ook staat het leren samenwerken centraal en wordt de Nederlandse taal actief geoefend via het maken van een script en het spreken voor de camera. Er wordt gewerkt met korte, interactieve en praktische opdrachten die op maat zijn gemaakt voor de jonge migranten.

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer Ithaka Filmt: “Film is voor de jonge nieuwkomers een middel voor integratie, waardoor het gat tussen hen en de Nederlandse leerlingen straks iets minder groot is. Voor de jongeren, die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn, is audiovisueel werken in de klas écht een uitkomst. Door bezig te zijn met bijvoorbeeld het bedenken van een script en het acteren, zijn de jongeren op een andere manier bezig met taal. Daarbij leren ze belangrijke vaardigheden die voor hen vaak niet vanzelfsprekend zijn, zoals samenwerken, creatief denken en communiceren.”

Stichting Common Frames
Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.

Sport in de lockdown

Gelukkig is de lockdown voorbij en zijn er weer gewoon sportlessen op school.
Maar toch is het lekker om ook thuis eens wat extra te bewegen.
Sportmeesters Aswin en Erik hebben daarom video’s gemaakt met oefeningen die je gewoon thuis kan doen.
Er komen steeds nieuwe bij. >> Klik hier
Je hier kunt ook nog de filmpjes uit de vorige lockdown in april 2020 bekijken.

Naar Voorstelling Theater De Flint

Dinsdagmiddag 14 september gaan we met alle leerlingen van het Taalcentrum naar theater De Flint.  

We gaan dan kijken naar een voorstelling van jongeren die, zingen, dansen en muziek maken. 

We vertrekken op dinsdag 14 september om 12:45 uur. We lopen naar het theater. De voorstelling begint om 13:30 uur en duurt tot 16:00 uur. Er is ook een pauze.  

De leerlingen mogen daarvoor zelf wat eten of drinken meenemen. 
 

Na de voorstelling lopen we weer samen terug. We verwachten om 16:30 uur weer op school te zijn. 
 

Deze activiteit is in plaats van de normale lessen, dus iedereen gaat mee!  
 
 

Veel plezier! 

Een uniek project: BODYPERCUSSIEPERFORMANCE

20 leerlingen van het Taalcentrum en 20 leerlingen van het Vathorst College werken samen  aan een bodypercussieproject.  
Bodypercussie is muziek maken met je lichaam. Er is geen taal nodig met woorden, maar we gebruiken taal als muziek.
Dinsdag, woensdag en donderdag wordt er hard getraind voor de voorstellingen op vrijdag 15 oktober in het Icoon-theater bij het Vathorst College.
Via de leerlingen zijn kaartjes verkrijgbaar. 

Start nieuwe schooljaar 2021-2022

Op dinsdag 31 augustus 2021 begint het nieuwe schooljaar. 

Op die dag maak je kennis met je mentor en klasgenoten.  

Je moet dan om 13 uur op school zijn.  

De les duurt tot ongeveer 14.30 uur. 

We verzamelen in de kantine.

Om 13 uur hoor je in welke klas je zit.

Alle leerlingen moeten naar de Magnesiumweg komen!

Nieuwe schooljaar 2021-2022

De school is gesloten van maandag 19 juli tot en met maandag 23 augustus.

De leerlingen worden dinsdag 31 augustus van 13 tot 14.30 uur op school verwacht. Die dag horen ze in welke klas ze geplaatst zijn.

Namens het hele docententeam wens ik iedereen een hele fijne zomervakantie!

Thalita van Basten

Afdelingsleider Taalcentrum

Voorleesfinale 2021

Ieder jaar organiseren wij samen met Bibliotheek Eemland een voorleeswedstrijd.

Dit jaar deden de leerlingen uit 12 groepen mee. Zij lazen in hun klas een stukje voor uit een zelfgekozen leesboek. Dat leverde in iedere groep een winnaar op. Deze groepswinnaars mochten op 22 juni meedoen aan de schoolfinale. Een deskundige jury beoordeelde de kwaliteit van iedere lezer. Deze jury bestond uit mevrouw van Basten en medewerksters van de bibliotheek.

Op de foto’s is te zien hoe er met plezier, aandacht en concentratie werd voorgelezen en geluisterd. De winnaars van dit jaar zijn:

Sebastian uit klas A en Merab uit klas L

Zij kregen ieder een beker en een cadeaubon van Bibliotheek Eemland.

Ook de overige finalisten hebben de luisteraars met hun voorleestalent weten te boeien.

Mede door de voorleeswedstrijd zijn de leerlingen met nog meer plezier gaan lezen. Volgend jaar zullen we zeker weer meedoen!

Rokus van Dalen

docent NT2 en leescoördinator

Sportdag 2021

De jaarlijkse sportdag van het Taalcentrum ging dit jaar ondanks Corona gelukkig door.
In plaats van de atletieksportdag op de atletiekbaan werd het een sportdag op het grasveld van de kaliumweg.
De onderdelen die de leerlingen gingen doen hadden vooral met teamwork te maken. Bij het letterpakkenspel was het de bedoeling om zoveel mogelijk woorden te vormen met de beschikbare letters.
Er was ook een megabal van 2m hoog daarop zat 1 leerling en alle andere leerlingen rolden de bal vooruit. Voorzichtig als team samenwerken zodat de leerling op de bal er niet af zou vallen. Andere onderdelen waren : Fortex werpen, frisbee, mega Jenga, estafette, skippyrace en er was een grote opblaasbare hindernisbaan.
Bij de hindernisbaan ging het om de snelste tijd, dit was een individuele activiteit.
Bij alle onderdelen konden de leerlingen punten verdienen. Aan het einde van de ochtend en de middag werden de medailles verdeeld. Op de foto’s kun je zien wie er hebben gewonnen.
Deze dag was het superheet ongeveer 34 graden. De leerlingen hebben het ondanks deze hitte heel goed volgehouden. Er was gelukkig veel drinken geregeld door meneer Bert.
Op de sportdag waren er weer oud-leerlingen als begeleider of scheidsrechter en onze stagiares Tabiet Issa en Mohammed Oni. Ze hebben dit geweldig gedaan.
Bijzonder was het dat Parsa mee kwam helpen, hij zat 8 jaar geleden op onze school. Via de oproep op Facebook had hij zich aangemeld.
We kunnen terugkijken op een geslaagde sportdag en bedanken alle collega’s voor hun bijdrage.
Sportieve groeten Aswin en Erik

Ontwerpwedstrijd klas A, E en H.

Oktober 2020 was de maand van Duurzaam Doen in Leusden. In dat kader deden leerlingen van klas E, H en A mee aan een ontwerpwedstrijd.
Oud wordt nieuw, dat is duurzaam en zo versierden de leerlingen o.l.v. Frederiek lapjes stof met garen, band, knoop en kraal uit de naaidoos van mijn moeder.
De dames van Mod’ani, een naaiatelier in Leusden hebben de lapjes tot iets bijzonders gemaakt, een groepswerkstuk.
Hoe leuk is het om 8 maanden later op de eerste gezamenlijke lesdag eindelijk dat mooie wandkleed te kunnen zien.
We hebben de ontwerpwedstrijd wel niet gewonnen, maar zijn ontzettend trots op het resultaat.
Met veel liefde gemaakt. We gaan het een mooi plekje geven in de school.

Anja Ben-Ahmed

Opening scholen 7 juni

Beste ouders en leerlingen,

Opening school
Maandag 7 juni 2021 gaat de school weer open voor alle leerlingen. We vinden het fijn om iedereen weer gelijktijdig op school te zien. We gaan ervoor zorgen dat het veilig voor iedereen is. Hier krijgt u informatie over de nieuwe situatie.

Mondkapjes en andere richtlijnen
Het gebruik van mondkapjes blijft verplicht op school. Mondkapjes moeten gebruikt worden in de kantine en in de gangen. In het lokaal en buiten mogen ze af. Leerlingen moeten iedere dag op hun vaste plek in het lokaal zitten en ze mogen zo min mogelijk lopen in de klas.
Als er Corona-klachten zijn, moet men thuisblijven en moet men zich laten testen bij de GGD.
De leerlingen moeten nog steeds anderhalve meter afstand houden tot volwassenen.

Doel zelftest
We gaan zelftesten gebruiken op school. De zelftest is een test om snel te zien of een leerling of medewerker besmet is met het coronavirus.
Het doel van zelftesten is het zo snel mogelijk signaleren van een coronabesmetting onder leerlingen en personeel, om daarmee verspreiding te voorkomen. Zo kan het onderwijs op school zoveel mogelijk doorgaan.
Belangrijk om te weten:

  • Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Iedereen heeft het recht deelname te weigeren. Wanneer een leerling of medewerker besluit niet deel te nemen aan een zelftest, zal dit nooit leiden tot uitsluiting van onderwijs of werk.
  • De zelftest is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen op school, zoals handen wassen, afstand houden en het gebruik van mondkapjes. Ook is het aanvullend op het testbeleid van de GGD.
  • Heeft een leerling of medewerker klachten die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus? Of is een leerling of medewerker in het bron- en contactonderzoek naar voren gekomen als nauw contact? Neem dan geen zelftest af maar laat je testen bij de GGD.

Voor iedere leerling zijn er per week 2 zelftesten beschikbaar.
Maandag 7 juni om 8.30 uur is er uitleg in de klas van de docent hoe de zelftest werkt.
Iedere leerling doet dan een test. Als iedereen een test doet, ontstaat er een veilige situatie voor iedereen. En dat willen we allemaal!
De komende weken tot aan het eind van het jaar zullen we op maandag en donderdag de leerlingen vragen in de klas een test af te nemen. Een test doen is niet verplicht, maar voor de veiligheid van ons allemaal adviseren we wel om een test te doen.

Toestemming geven
Om de zelftest op school af te nemen, moeten ouders en leerlingen officieel eenmalig toestemming geven. Dit heeft met privacy te maken. Leerlingen die ouder dan 16 jaar zijn, mogen zonder ouders hierover beslissen. Maar iedereen moet een avg-formulier invullen waarin officieel toestemming gegeven wordt als de test op school wordt afgenomen.
Het formulier dat in de bijlage zit (onderaan deze pagina) kan hiervoor gebruikt worden. Ik wil u vragen het formulier in te vullen en mee te geven voor maandag 7 juni.

Wat verandert er nog meer vanaf maandag?
Alle leerlingen moeten om 8.25 op school zijn. De lessen starten om 8.30 uur.
Er zijn geen ochtendgroepen en middaggroepen meer.
Leerlingen hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van elkaar, wel tot volwassenen. In de klas zullen de leerlingen naast elkaar zitten.
Er zijn weer pauzes tussen de lessen. De leerlingen moeten zoveel mogelijk in de pauze naar buiten.
Er kunnen in het winkeltje weer dingen gekocht worden.

De lestijden
Op maandag en dinsdag van 8.30 tot 15.15 uur.
Op woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 13 uur.

Schoolreisje 9 juli
Zoals het er nu naar uit ziet, gaan we met alle leerlingen en docenten 9 juli naar het attractiepark Slagharen. We gaan met de bus. We vertrekken om 8.30 uur.
We willen uiteraard graag met alle leerlingen en docenten hierheen gaan. We willen het ook veilig houden voor iedereen. Alle leerlingen moeten daarom een zelftest doen. De zelftest wordt die dag op school afgenomen om 8 uur. Alleen met een negatieve uitslag mag de leerling mee in de bus. Over het schoolreisje ontvangt u begin juli meer informatie.

Programma laatste weken
In de laatste weken staan er nog leuke dingen op het programma.
17 juni sportdag
22 juni finales voorleeswedstrijd
2 juli vertoning films van het Ithakaproject in de bioscoop
8 juli talentendag
9 juli schoolreisje naar Slagharen
12 juli laatste schooldag: rapporten en certificaten.

Zomervakantie
Voor leerlingen start de zomervakantie op dinsdag 13 juli.
De zomervakantie duurt officieel tot en met zondag 29 augustus.
De leerlingen worden dinsdag 31 augustus weer op school verwacht.
Op de website komt info over de eerste schooldag te staan.

We hebben nog 5 schoolweken te gaan. We hebben er zin in.

Namens het hele schoolteam,
Thalita van Basten
Afdelingsleider Het Element, afdeling het Taalcentrum

Bijlage: toestemmingsformulier voor de zelftesten