logo

Nieuwjaarsreceptie van Gemeente Amersfoort op Het Element

De Gemeente Amersfoort heeft dit jaar haar feestelijke nieuwjaarsreceptie bij ons op school gehouden. In de speech van Burgemeester Lucas Bolsius kwam onze school uitgebreid aan bod.
 “Het Element is een school,” zo speechte Burgemeester Lucas Bolsius, “waar dagelijks gewerkt wordt aan de talenten van de leerlingen. Het is een school waar jonge mensen worden opgeleid tot ondernemer en professional waar de maatschappij zo om zit te springen. Een school ook waar vriendschappen voor het leven worden opgebouwd.”

De avond was druk bezocht met zo’n 400-500 gasten. Natuurlijk werd de professionele catering door onze leerlingen van Het Element verzorgd. 
Bekijk de video voor de impressie van deze geslaagde inluiding van het nieuwe jaar.

KaderMavoKlas

Wat is het?

De KaderMavoKlas is een klas waarin theorie en praktijk samenkomen. Er is aandacht voor het leren leren en voor de beroepen in de praktijk. Een leerling met een kader- / mavo-advies of waarvan het advies nog niet zeker is, kan zich aanmelden voor deze klas. Er wordt op theoretische leerweg niveau les gegeven. Met deze klas bundelen Het Element en Muurhuizen de krachten om samen goed onderwijs te geven. Leerlingen hebben les op beide locatie en ervaren zo ook waar ze zich thuis voelen. Aan het eind van klas één krijgt de leerling een advies welke leerweg het best past.

Vakkenpakket

De leerling krijgt een vakkenpakket met Theoretische vakken. Denk aan Nederlands, Engels, wiskunde, mens & maatschappij en mens & natuur. Daarnaast vakken op als techniek, dienstverlening en zorg. De leerling ontwikkelt zo een breed pakket aan vaardigheden.

Voor wie?

De leerling:  

  1.  is gemotiveerd
  2.  wil theoretisch aan de slag
  3. wil praktisch aan de slag
  4. heeft een KBL/mavo advies                                                      
  5. zit nu in groep 8

Zaalvoetbal 3-daagse

Op 27, 28 en 29 december organiseert de voetbalschool een zaalvoetbaltoernooi voor kinderen van 5 t/m 18 jaar op Het Element. Dus wie extra techniektraining en begeleiding op voetbalgebied wil hebben, kan zich aanmelden. Omdat het bij ons op school is, krijgen onze leerlingen € 5,– korting op de kosten hiervoor. Bij de sportzalen hangt een flyer met meer informatie.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is een actiedag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2vrijdag in december (dit jaar dus 9 december!) de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele en genderdiversiteit. Middelbare scholen, mbo’s, basisscholen, maar ook hogescholen en universiteiten kleuren paars!  

Om ook binnen de school de zichtbaarheid te vergroten hijsen we de regenboogvlag, wordt het eten van de kantine uitgereikt in paarse servetten en hopen we dat ook de leerlingen en medewerkers zoveel mogelijk paarse accenten dragen. Bij de ingang van de leerlingen staan 9 december GSA-leden klaar om paarse armbandjes uit te reiken en regenboogschmink aan te brengen. Docenten mogen op Paarse Vrijdag foto’s van de klassen maken en deze insturen naar mdorresteijn@hetelement.eu . De meest paarse, bonte of originele klassenfoto levert een taart op! 

 

Het Nationaal Schoolontbijt

Donderdag 10 november neemt leerjaar 1 weer deel aan het Nationaal Schoolontbijt. Dit is een landelijk initiatief om kinderen bewust te maken van het belang om goed en gezond te ontbijten. 

Het team van de Gezonde School van Het Element organiseert regelmatig activiteiten om onze leerlingen bewust te maken van een gezonde leefstijl. Dit ontbijt is er daar één van.
Donderdagochtend 10 november zal tijdens het eerste uur tijd ingeruimd worden voor dit ontbijt. De docenten die dit uur les geven aan een eerste klas zullen dit ontbijt begeleiden. Iedereen is verder van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

 

nieuwe projecten leerjaar 3

De vakgroep Lichamelijke Opvoeding heeft het project ‘Je zal het maar hebben’ ontwikkeld. Hierbij ervaren de leerlingen hoe het is om te sporten en/of te bewegen met een beperking. Even zo belangrijk is het om de leerlingen te laten nadenken over hoe juist om te gaan met een persoon met een beperking.
Tijdens dit tweedaagse project krijgen de leerlingen diverse gehandicapten sporten aangeboden door een sporter met een beperking. Hierbij wordt naast het ervaren ook aandacht besteed aan de bevindingen en meningen van de leerlingen.
Voor en na de actieve onderdelen maken de leerlingen verwerkingsopdrachten over dit onderwerp, waarbij ook het tv-programma ‘je zal het naar hebben’ aan bod komt.

 

Het project van Horeca Bakkerij en Recreatie & Economie heet ‘Go Wild’.
In lessituaties door het jaar heen lopen leerlingen mee in de restaurantavonden. Hier begeleiden de docenten hen en voeren ze opdrachten uit.

In het project ‘Go Wild‘ gaat dit anders. De leerlingen gaan meedenken d.m.v. een brainstormsessie. Wat heb je allemaal nodig om een restaurantavond te organiseren? Maar ook niet onbelangrijk: hoeveel kost dit dan en voor welke prijs moeten we het dan verkopen? Daarnaast worden ze geleerd hoe ze gasten kunnen werven in het restaurant. Door middel van een food-fotografie workshop leren de leerlingen hoe ze iets zelf mooi op de foto kunnen zetten en deze kennis gebruiken ze dan bij het ontwerpen van een flyer en een menukaart. Omdat het project ‘Go Wild’ heet, krijgen de leerlingen een wildworkshop aangeboden, waarin ze leren wild te verwerken en dit daarna te bereiden. Deze gerechten worden dan op een restaurantavond geserveerd.

 

Zorg en Welzijn & Biologie ontwikkelden samen het project: ‘Laat je hart sneller kloppen’.
Tijdens dit project voelen, zien en ervaren de leerlingen hoe hart en bloedsomloop werken. De leerlingen snijden in een echt hart, grimeren levensechte en bloederige wonden en maken zelf bloed. Ook brengen ze een bezoekje aan Bodyworld Amsterdam en worden ze met een gewichtsvest over een 29 meter lange stormbaan gestuurd om daarna hun bloeddruk en hartslag te meten.

En voor het geval dat …, krijgen ze ook een spoedcursus reanimeren. Tijdens de activiteiten verzamelen de leerlingen bewijzen in de vorm van foto-werkkaarten, info-sheets en tekeningen.

grimeren

Diplomerings feest

Donderdag 30 juni werden aan de geslaagden van Het Element hun welverdiende diploma’s uitgereikt. De leerlingen werden verwelkomd door een feestelijke ballonnenboog en daarna over de rode loper, waar ze door een groot applaus verwelkomd werden. Er was een feestelijke latin-band, toespraken met voor iedereen een persoonlijk woord, en een patat- en ijskraam om van alle emoties bij te komen. Ondanks de stortbui die halverwege de avond losbarstte was het een super gezellig feest!

Hieronder een foto impressie van deze geslaagde diploma uitreiking!

Muziektheaterproductie Thula Nana

Deze week hebben de leerlingen de muziektheatervoorstelling ‘Thula Nana’ gezien. Voorafgaand aan de voorstelling kregen de leerlingen een les over apartheid. Daarna gingen ze naar de aula die compleet verbouwd was. De leerlingen hadden echt het idee dat ze in Afrika waren. In de theatervoorstelling nam Shirley Hlahatse (bekend van The Lion King) ons mee op reis; hoe zij als zwart meisje tijdens de discriminerende jaren van het Apartheidregime in Zuid-Afrika leefde.

Tijdens deze reis werd Shirley ondersteund door een grote band, backingvocals en een koor van leerlingen. Deze leerlingen hebben het afgelopen jaar tijdens de keuzewerktijduren voor muziek gekozen en zo aan hun zangtalent gewerkt. Dat was duidelijk te horen. Wat een prachtige stemmen en wat een enthousiasme straalden ze uit! En dat niet één voorstelling, maar in totaal acht voorstellingen lang! Zes voorstellingen voor leerlingen van Het Element en Mavo Muurhuizen en twee voorstellingen waarbij de ouders, docenten en gasten uitgenodigd waren.

Dit alles gebeurde onder de bezielende leiding van de muziekdocent van Het Element, Richard Schoonhoven.
Deze leerlingen hebben afgelopen week maar weer eens laten zien waar Het Element voor staat:
Een school waar passie en talent samenkomen.

Deze bijzondere muziektheaterproductie is tot stand gekomen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), het lesprogramma Keuzewerktijd Muziek (KWT) en in samenwerking met Moonyard Productions ontwikkeld door Het Element, Mavo Muurhuizen en Het Nieuwe Eemland.

 

Thula Nana: “Huil niet mijn kind.”

 

“In het Zuidelijkste puntje van Afrika geven twee oceanen elkaar iedere dag een ‘high five’ en de groene bergen kijken toe. In de voorstelling ‘Thula Nana’ neemt Shirley Hlahatse ons mee op reis. Hoe zij als zwart meisje tijdens de discriminerende jaren van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika leefde. In een kleurrijke monoloog zien we haar door verboden wijken van Johannesburg lopen. Door gezongen protesten laat zij aan de wereld haar stem tegen de Apartheid horen. Wanneer je goed naar de oceanen luistert, hoor je de kleurrijke geschiedenis, de kracht, overheersing en vrijheid van haar geliefde Zuid-Afrika.”

Watersporten met de D&P-sport leerlingen

Periode 4 staat in het teken van watersporten. Zo hebben de leerlingen al een clinic suppen (stand -up and paddle) op de Eem gehad. Ze moesten hierbij goed hun evenwicht bewaren, anders kwamen ze in het water terecht.
Afgelopen woensdag waren we welkom in het zwembad. Hoe gaaf was dit; 6 instructeurs stonden voor klaar om alle leerlingen, met duikfles en al, naar de bodem te begeleiden. Daarnaast deden ze ook ervaring op over hoe je moet snorkelen.

Iedereen heeft er echt van genoten en deed onwijs goed zijn best. Aankomende maandag gaat de klas een sportdag voor kleuters begeleiden en het jaar wordt afgesloten met een windsurf clinic in Zeewolde.

Olympic Moves Dodgeball Toppers!

Vrijdag 10 juni stond er voor negen leerlingen en twee docenten een hele toffe dag op het programma: De ‘Olympic Moves’ schoolfinales.
Het ging hierbij om de grote finales van 18 verschillende sporten op Papendal. Meer dan 6.000 leerlingen van 300 middelbare scholieren kwamen hiernaartoe. Het was een dag vol plezier en samen sporten. Bij de opening werden we wakker geschud met muziek, stuiterende ballen en fakkels.
Daarna mochten we zelf aan de bak.

Dodgeball is een vorm van trefbal: 6 wedstrijden van 20 minuten. We verloren, speelden gelijk en wonnen. En zo mochten we strijden voor de derde plek. Een reuzespannende pot, die we in de laatste minuut wonnen.
Wat deden ze het goed onze leerlingen; overleggen met elkaar, aanmoedigen en positief blijven. En met een fantastisch resultaat: we wonnen de FAIR-PLAY beker en de beker voor de DERDE plek. We sloten de dag af met een groot feest en niemand minder dan singer-songwriter Flemming kwam optreden. Alle tieners bleken hem goed te kennen.