logo

Trots op Sem voor brief aan de koning

Sem zit in klas 1E van Het Element en is blij verrast door de aandacht van het AD, die op de brief werd geattendeerd door haar docente Nederlands, Marieke Posthouwer. ,,Ik ben ongelooflijk trots op Sem. Ze is tenslotte pas 13. Ik vind het ook een prachtige, pure boodschap. Ik denk niet dat een volwassene het beter kan opschrijven dan zij heeft gedaan.”

Ze liep als fervent dagboek- en brievenschrijfster al een poosje rond met het idee om iets te schrijven over de rare en moeilijke tijd waarin we leven, zegt Sem. ,,En ineens wist ik bij wie ik moest zijn. Bij de koning, omdat hij van alle Nederlanders is. Ik heb het zelf bedacht en zelf geschreven en ik heb ook al uitgezocht waar de brief heen moet. Toch is het best spannend om het echt te doen.”

Wat ze vindt over de coronatijd, kunnen de mensen maar het beste lezen in haar brief, vervolgt Sem. ,,Er is nu zoveel aan de hand in de wereld. De relschoppers en de protesten tegen de maatregelen snap ik niet. Het gaat er om dat we straks weer veilig en gezond kunnen leven. Dan moeten we het er nu voor over hebben, vind ik. Ik ben ook al lang niet meer op school geweest en ik zie weinig vriendinnen en zo, maar het gáat over. Ik ben positief over de toekomst. Het is jammer dat sommige mensen dat helemaal niet zijn.”

De brief die Sem schreef aan de koning 

Beste Koning

Waarschijnlijk word er geen aandacht besteed aan dit artikel maar ik wou mijn gedachtes opschrijven en delen met een groot deel van de bevolking:

Waarom is de wereld aan het veranderen?

Waarom luistert niemand naar elkaar?

Waarom staat het internet vol met nep nieuws?

Waarom doet de regering weinig?

En nog veel meer vragen…

Waarom doen mensen niks aan de rellen, corona en nog veel meer. Als er een avond klok ingaat om 21:00 dan gaat u toch niet buitenstaan… Mensen gingen protesteren tegen de nieuwe maatregelen, maar de manier hoe dit alles het snelste overgaat is door u aan de regels te houden. Gedraag u! Doe normaal! Protesteer niet! En als u protesteert doe dat dan volgens de regels!

Maar alles wat u terug krijgt is een grote mond… Mensen worden overvallen, mensen houden zich niet aan de regels, mensen nemen wapens mee en doen mensen pijn… of nog erger, ze vermoorden iemand… maar waarom? Waarom? Waarom doen zij dit? Waarom doen zij onschuldige mensen pijn… U bent niet stoer als u iemand pijn doet, u bent niet stoer als je opgepakt word door de politie. 

Dit gaat om uw toekomst… bazen van bedrijven willen u niet aannemen als u een strafblad hebt… En wat ga u dan doen? Niks? Tot uw dood bij familie leven? Uw familie wilt ook het beste voor u… iedereen wilt het beste voor elkaar…

Ik geloof in Nederland… Ik geloof erin dat het uiteindelijk goed komt… Ik geloof in u.

En dit alles word verteld door een dertien jarig kind, dat nog weinig weet van de grote wereld die daar buiten de deur ligt. Ik ben Sem Hartogsveld en ik geloof in de toekomst, ik ben bang ervoor maar ik geloof dat het allemaal voorbij vliegt. Ik hoop dat mensen hun ogen openen en zien wat er echt gebeurt, wat er allemaal aan de hand is.

 Ik ben iemand van de nieuwe generatie, ik heb nog een toekomst, ik moet nog een baan krijgen, ik moet nog groeien… Ik wil niet dat als ik later kinderen heb dat ze opgroeien in een wereld waar mensen elkaar pijn doen, ik wil niet dat mijn kinderen later zich niet veilig voelen net zoals wat ik nu heb. Ik wil dat mijn kinderen later gelukkig worden, maar vraag ik dan te veel?

Niemand vind het leuk deze tijd, iedereen wilt liever naar buiten en familie zien. Maar dat gaat niet gebeuren als we ons niet aan de maatregelen houden. Dus mijn boodschap is: “volg de coronamaatregelen en blijf binnen, ga niet naar buiten als het niet nodig is, geloof in elkaar…”

Ik ben Sem Hartogsveld, ik ben dertien jaar oud en wil graag mijn familie en vrienden weer zien. Ik geloof in Nederland. Ik ken u misschien niet maar ik geloof ook in u, ik geloof in iedereen.

Dit was mijn boodschap en ik hoop dat u uw ogen eindelijk opent en luistert naar elkaar.

Bedankt.

– Sem Hartogsveld (dertien jaar)

Lees het artikel in AD en bekijk een video met een interview met Sem