logo

Nieuw! MAAK HET! Het Element Magazine 2023

Het nieuwe Magazine “MAAK HET!” voor 8ste groepers is uit!
Een fris en kleurrijk Magazine vol met informatie over de brugklas, de routes, de profielen, de nieuwbouw en het onderwijs op Het Element. Lekker om eens door te lezen. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met de school op. Wij gaan de komende weken ervoor zorgen dat een aantal exemplaren op de basisscholen liggen, zodat leerlingen (als jullie weer naar school gaan) er ook één mee naar huis kunnen nemen. Veel kijk en leesplezier.

HOERA, Het Element is en blijft een Gezonde School!

Wij zijn er trots op dat we dit jaar weer het Vignet Gezonde School hebben gekregen. In dit kader houden wij extra sportmomenten, doen wij mee met schoolsporttoernooien, is er naschoolse sport op dinsdagmiddag, een nationaal schoolontbijt, gezonde kantine, een rookvrije school en voorlichting over een gezonde leefstijl en het voorkomen van roken, alcohol- en drugsgebruik bij leerlingen.

Als school vinden wij het belangrijk dat de gezonde leefstijl structureel wordt behandeld binnen de school. Waarom? Omdat iedereen die gezonder leeft:

 •  zich fitter voelt en minder vaak ziek is,
 •  zich beter kan concentreren en beter kan leren, dus betere schoolprestaties levert,
 •  zich vroeg bewust wordt van zijn eigen verantwoordelijkheid voor gezonde keuzes,
 •  minder kans heeft op chronische ziektes op latere leeftijd. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziektes en overgewicht.

Hieronder het huldigingsfilmpje over de gezonde school (duurt 1 minuut):

Eerste Open MAG-dag groot succes!

Na twee coronajaren mochten we weer een open Meet And Greet (MAG) dag ‘oude stijl’ organiseren voor groep 8 en ouders. Geen restricties, maximale aantallen of afstand houden. Ver voor 18.30 uur was het een komen van toekomstige leerlingen en ouders. Op de rode loper ontstond een wachtrij van bezoekers. Gelukkig was het droog, wel koud, maar de vuurkorf compenseerde dit. Eenmaal binnen gingen de leerlingen met begeleiders mee voor een korte presentatie en een ‘speedtour’ door de school. Daarna zelfstandig op ontdekkingstocht en opdrachten uitvoeren om ‘experience’ kaarten te verzamelen, een bibberrobot, muziek of sushi te maken, een cadeau in te pakken, op de foto te gaan voor een ‘green screen’, de spijker op z’n kop slaan, een wiel te verwisselen of nagels te lakken. Voor alle leerlingen was er iets te doen en onderwijl konden ouders in gesprek met de medewerkers/leerlingen van de school.

Bij het weggaan hadden de leerlingen nog de mogelijkheid om een gouden kaart te winnen. Drie leerlingen gingen hierdoor met een mooie Eastpak rugzak naar huis. Alle andere leerlingen mochten een telefoonhouder van Het Element met een QR-code met filmpjes over de school en de nieuwbouw meenemen. Dat is waar de nieuwe leerlingen straks ook les krijgen.
Op deze avond hebben we zoveel mogelijk van de mooie gloednieuwe school laten zien met video’s, (drone)filmpjes en foto’s. Zelf de nieuwbouw bekijken lukt niet voor de aanmelding van 1 april. Dat zal dan zijn met de kennismakingsgesprekken met de mentor(en) in juni. Toch een mooi vooruitzicht.

Uit de enquêtes bleken veelal positieve reacties over de opzet van de avond, de informatie, de doe dingen – het koekjes versieren en sushi maken bij HBR was heel populair – en de sfeer op school. Het was een leuke, lekkere en leerzame avond, zoals veel groep 8-ers het omschreven.

Gemist? Er is nog een open MAG-dag op donderdag 23 februari. Zegt het voort tegen kinderen, buren, familie en vrienden die op zoek zijn naar een VMBO-school in Amersfoort.

Nieuws uit de bibliotheek

Goed nieuws vanuit onze schoolbibliotheek op de Hooglandseweg: Met ingang van 1 november jl. is de bibliotheek geopend op maandag-, dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00 uur tot 13.00 uur. Op maandag- en vrijdagochtend is Ineke Ankone aanwezig en op dinsdagochtend Yvonne Steenwijk. Wij hopen veel leerlingen te mogen ontvangen om een boek/dvd te halen, in te leveren of te verlengen.

Er is een ruim aanbod van leuke boeken voor zowel de onderbouw als de bovenbouw en we hebben zowel boeken voor de geoefende lezer als voor de leerlingen die wat meer moeite hiermee hebben. Naast fictie is er een aanbod non-fictie over verschillende onderwerpen en ook stripboeken behoren tot het assortiment. De collectie wordt regelmatig aangevuld.

Graag nodigen we ook docenten uit om een kijkje te komen nemen in onze bibliotheek en misschien zelfs een boek te halen om in de klas te lezen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen!

 

Voortgang nieuwbouw

Het onderwijsteam van de technische profielen bracht onlangs een bezoek op de nieuwbouwlocatie aan de Kaliumweg. Er is vooral gekeken waar en hoe in de diverse onderwijsruimten alle machines neergezet kunnen worden: de autohefbruggen, de draaibanken, de plasmasnijder en de machines voor de machinale houtbewerking. Overal moeten de aansluitingen natuurlijk op de goede plek komen. Het was voor het team goed om de ruimten te zien waarin ze na de meivakantie met onze leerlingen aan het werk gaan. De komende maanden zullen ook de onderwijsteams van de andere profielen de nieuwbouwlocatie bezoeken.

Op de bouw wordt hard gewerkt: veel binnenwanden zijn geplaatst en het gevelmetselwerk vordert goed. Het eerste gemetselde kunstwerk in de gevel is klaar en wordt ’s avonds uitgelicht: het is het symbool van ons Zorg & Welzijn profiel. De symbolen voor onze andere profielen worden ook als kunstwerk in de gevel gemetseld.

Terugblik portfolioweek

Leerjaar 1

Van JumpXL tot aan een les over cybercriminaliteit; leerjaar 1 heeft haar eerste portfolioweek ooit achter de rug! Tijdens de LOB-opdracht hebben leerlingen in groepjes een presentatie aan de klas gegeven over een profiel dat ze in de afgelopen periode hebben gevolgd. Leuk om te zien hoe enthousiast sommige leerlingen werden van deze opdracht! Ook de escaperoom over de beroepsgerichte profielen viel erg in de smaak.

We merken dat de brugklassers een goede start hebben gemaakt. De presentaties tijdens de portfolioweek zagen er over het algemeen zeer goed en verzorgd uit. We kunnen dan ook terugkijken op een hele geslaagde portfolioweek!

Afdeling E&O, D&P en HBR

Ook wij kijken terug op een zeer geslaagde portfolioweek. De leerlingen uit de derde klas HBR zijn aan de slag gegaan met het project ‘Wild’, waarbij zij gave workshops hebben gehad over o.a. foodfotografie en het uitbenen van wild met als eindresultaat een zeer geslaagde restaurant-avond. De gasten hebben genoten van het eten en de bediening.

Bij het project van de leerlingen van D&P en E&O is er gewerkt aan het bouwen van een eigen escaperoom. De leerlingen kregen daarbij les van een bedrijf dat zelf escaperooms maakt. De leerlingen konden hun eigen creativiteit gebruiken en dit leverde hele mooie escaperooms op.
De tweede klassen zijn o.a. gaan boulderen (klimmen). Dit was voor een aantal in het begin wel spannend, maar na wat eerste aarzelingen zijn de leerlingen allemaal gaan klimmen. Daarnaast heeft leerjaar 2 de dansvoorstelling TINTEN bekeken. Voorafgaand aan de voorstelling was er een les over slavernij en hoe dit nog doorwerkt in de maatschappij.

De vierde klassen hebben goede gesprekken gevoerd over o.a. de vervolgkeuze op het mbo. Er waren uiteraard ook leuke mentoruitjes, zoals met de klas naar de film of gezamenlijk eten.

workshop Foodfotografie
Wild uitbenen
 
Zorg en welzijn

De tweede klassen hebben een heel divers programma gekregen. Eén klas is als mentoractiviteit naar de bioscoop gegaan. De leerlingen zijn op snuffelstage geweest. Ze hebben in de keuken van zorg en welzijn gestaan en er was aandacht voor LOB. Zo is er een gastles georganiseerd waarbij een schoonheidsspecialist kwam praten over haar werk. Leerjaar 4 hadden leuke mentoractiviteiten, eten op school en bowlen. Daarnaast kwam er een jongerenwerker om te praten over het thema liefde.

De derde klas had project. Maandag kregen de leerlingen les over bloed en zijn ze daarna een schapenhart gaan ontleden.

Dinsdag kregen ze eerst uitleg over bloedruk, hartslag en saturatie. Daarna mochten de leerlingen zich uitleven op een stormbaan om het verschil hierin te meten. De leerlingen zijn uiteindelijk op eigen initiatief met een blinddoek over de stormbaan gegaan, wat zorgde voor grappige situaties. Woensdag stond een trip naar Amsterdam op het programma. Eerst naar Bodyworld en daarna vrije tijd. Volgens alle leerlingen waren het drie goede en leerzame dagen. 

 
Techniek

Bij techniek was dit jaar ook een derde klas project. Dit keer was dat het bouwen van bakfietsen! Dit betekende een samenwerking tussen PIE, M&T, BWI, wiskunde en nask. We kijken enthousiast terug op het project, waar vandaag toch echt 5 werkende en rijdende bakfietsen zijn opgeleverd! Afsluitend hebben de leerlingen gebarbecued met zijn allen, wat een flinke smeerboel opleverde.
De tweede klassen zijn druk geweest met een aantal bedrijfsbezoeken en een aantal LOB- opdrachten. Daarnaast hebben we natuurlijk de portfoliogesprekken gevoerd.
De vierde klassen hebben de drie dagen dat ze bij ons op school aanwezig waren vooral gefocust op hun portfoliogesprek. Maandag de voorbereiding en woensdag de gesprekken zelf. Vrijdag was de afsluiting waarbij de meeste naar de film zijn gegaan. Ook weer een geslaagde week dus!

zelfgebouwde bakfiets

Sporten op Het Element

Pauzesport

We hebben een leuke pilot, tot aan de herfstvakantie; Vanaf deze week is er elke maandag en woensdag in de grote pauze een ‘Sportivator’ (herkenbaar aan het rode t-shirt, zij waren ook op de ElementActiefdag aanwezig), van 12:50-13:15. 

De Sportivator (meestal is dit Luca) gaat, in overleg met de leerlingen, verschillende sporten met ze doen. 

 

Na-schoolse Sport

Dinsdag 27 september komt Trainer Martijn Rook namens de voetbalschool langs om de zaalvoetbalactiviteit te begeleiden. Hij komt elke dinsdag tot aan de herfstvakantie. Er komt een poster te hangen met de planning, want ook kickboksen, freerunning, teakwondo en andere sporten zullen aanbod komen. De gymdocenten vertellen de leerlingen wanneer het start en ook zal dit in hun magister gezet worden (dit is vrijwillig voor de leerling, dus alleen als ze het leuk lijkt om mee te doen). De leerlingen kunnen zich hiervoor opgeven bij hun gymdocent.

 We starten met de Na-schoolse Sport TEAKWONDO:

 • Dinsdag 8 november
 • Dinsdag 15 november
 • Dinsdag 22 november
 • Dinsdag 29 november

De clinic daarna is ook super vet, namelijk: Nerf-Foambal.

 • Dinsdag 6 december
 • Dinsdag 13 december
 • Dinsdag 20 december

 

Elke dinsdag:

13:00-14:00 klas 2 en 3

14:15-15:15 Klas 1

Pr8klas! gestart

Dinsdagmiddag 18 oktober jl. zijn 75 basisschoolleerlingen samen met ouders en docenten/ directeuren groep 8 op school geweest voor de kick-off van de Pr8klas!. De doelgroep van de Pr8klas! is de leerling uit groep 8 bij wie het leren op cognitief vlak soms moeizaam gaat en die een uitdaging zoekt in praktische lessen en andere vaardigheden. Het primaire doel van de Pr8klas! is het zelfvertrouwen en de motivatie voor school te vergroten. Dit is een prachtige vorm van samenwerken tussen Het Element en PCBO Amersfoort, Voila Leusden, PCBO Soest/Baarn en de Meerkring Amersfoort.

Na een centrale bijeenkomst en welkom in de aula door de coördinator, mevrouw T. Zervaas, gingen de ouders met leerlingen een bezoekje brengen aan de docenten en lokalen waar de lessen plaatvinden. De ontmoeting en het kennismaken met elkaar was erg geslaagd. Iedere groep werd begeleid door een leerkracht – de mentor – uit het basisonderwijs. Na een rondleiding van oud-Pr8klas! leerlingen gingen leerlingen en ouders enthousiast en vol verwachting naar huis. De lessen vinden na de herfstvakantie tot de meivakantie iedere dinsdag plaats op onze school van 13.00–15.00 uur.

Een oud-Pr8klas!-leerling:
“In de Pr8klas! heb ik veel geleerd van verschillende vakken en hierdoor ging ik onbewust beter mijn best doen, zodat ik naar die school kon waar ik het nu erg naar mijn zin heb.”

Oproep nieuwe leden Ouderraad

Wij heten alle ouders welkom in het nieuwe schooljaar van hun zoon of dochter. Wij zijn op zoek naar enthousiaste ouders die graag willen aansluiten bij onze ouderraad. De ouderraad vormt de intermediair tussen school en ouders en fungeert dusdanig als klankbord voor de directie met betrekking tot (nieuw) beleid, veelal door participatie in de diverse commissies en/of klankbordgroepen.

De ouderraad is het aanspreekpunt voor ouders, adviseert de schoolleiding gevraagd en ongevraagd, en zorgt voor een goed contact tussen ouders/verzorgers van de leerlingen en de school. Er is aandacht voor allerlei onderwerpen zoals bijvoorbeeld de aanschaf van boeken, indeling van toetsweken, ouderbijdrage, lesuitval, gebruik van computers en regels rondom mobiel telefoongebruik. Maar ook veiligheid, gezonde voeding en het pedagogisch klimaat op school en daarbuiten, of meer actuele concrete thema’s zoals pesten, het gebruik van alcohol of andere genotsmiddelen en het organiseren van informatiebijeenkomsten hebben onze aandacht.

De ouderraad bestaat uit een aantal ouders van leerlingen van alle leerjaren en alle niveaus en komt tijdens het schooljaar een paar keer per jaar bijeen, samen met één of meer vertegenwoordigers van de schoolleiding. De bijeenkomsten vinden plaats op Het Element locatie Hooglandseweg Noord in de avonduren.

Lijkt het u leuk om zitting te nemen in de ouderraad en mee te denken en praten over actuele onderwerpen, dan kunt u dit kenbaar maken door een mail te sturen naar: info@hetelement.eu t.a.v. Ouderraad. Ook voor vragen of opmerkingen is de ouderraad bereikbaar via dit mailadres.

Namens de ouderraad, Yvonne Patty

Bezoek Wereld van Techniek

Onze eerstejaars leerlingen zijn een middag naar het MBO-gebouw aan de Hardwareweg geweest om techniekonderwijs op een andere manier te ervaren. Leerlingen maakten kennis met de mogelijkheden van leren en werken in de techniek en wat techniek in de wereld voor rol heeft. Dit aan de hand van voorlichting, filmpjes en natuurlijk veel opdrachten maken. Leerlingen hadden de luxe van gehaald en gebracht worden met de bus en konden zich in de goed geoutilleerde ruimte prima vermaken.
Uit de eerste verhalen van leerlingen en docenten kunnen we concluderen dat het een zinvolle, leerzame en onderhoudende middag is geweest. Veel leerlingen zijn met werkstukjes of iets dergelijks naar huis gekomen. Het was een mooie belevenis voor de leerlingen om, in het kader van loopbaanleren, over na te denken en in gesprek te gaan. Is techniek iets voor mij of toch een ander profiel? Op school gaan we bij de beroepsgerichte lessen door met deze oriëntatie. In het portfoliogesprek na de herfstvakantie zal dit zeker terugkomen.